На границата между техниката и изкуството. Галина Белева – създателят на бижута от компютърни платки

Днес ще ви запознаем с Галина Белева, позната още с артистичното име Чарли Клотски. Зад това име стои една несбъдната мечта за пилот на изтребител и спомените за началото на компютърната ера в България.

Чарли (Галина) се занимава с изработката на бижута и аксесоари от платки и други компютърни компоненти. По този начин тя вдъхва нов живот на старите компютри.

бижута от компютърни платки

 

„Все още се надявам да попадна и на някой „Правец“ :)”

Преди да стартира с изработката на бижута от компютърни платки, Чарли се занимава със създаването на бижута от полимерна глина. Това обаче като че ли не не е за нея.

„Харесваше ми да работя с ръцете си, но постоянно търсех себе си… Веднъж помолих един приятел да ми даде платка и няколко чипа, за да опитам да ги изработя от глина. Когато ми донесе няколко платки и шепа чипове, веднага видях в тях бижута :) Отказах се от полимерната глина и започнах да търся компютърни платки…” 

бижута от компютърни платки бижута от компютърни платки

И така, от шест месеца страстта й се вихри около техниката и електрониката.

Изработката на тези бижута вдъхновява Чарли и всеки път има нещо различно, нещо ново, което тя открива.

Чарли разказва, че всяко разглобяване на хард диск, CD-RОМ или платка е едно приключение, защото то винаги е съпроводено от различни, интересни и предизвикващи въображението моменти.

бижута от компютърни платки

„Попадам на уникални компютърни артефакти. Това е касета, върху която се записва информация като на дискета!” 

бижута от компютърни платки

Когато Чарли разглобява CD-RОМ, е много развълнувана какво ще открие отвътре, защото – както вече стана ясно, старите машинарии са й доста интересни.

бижута от компютърни платки бижута от компютърни платки

BitCoin Collection

BitCoin Collection е името на серията бижута, изработени от компютърни платки. Изборът не е случаен… Момчето, което снабдява Чарли с първите платки, й дава и една шепа чипове. BitCoin чипове. Те са сърцето на платката, която изчислява виртуалната валута Биткойн. От тях Чарли прави първия комплект (обеци и колие) и първите ключодържатели.

бижута от компютърни платки бижута от компютърни платки

„По образование съм инженер, но по сърце съм творец. Не инженерното образовние обаче е причината за страстта ми към компютърните платки. Баща ми е електротехник и като малка все се въртях около него и си играех с кондензаторите и другите джаджи, с които той работеше. Мисля, че затова, когато видя платка, аз виждам красотата в нея ….. и много много идеи за бижута.“

Чарли разказва, че когато работи, се чувства като малко момиче. Много развълнувана, нетърпелива да види крайния резултат, щастлива…

Надяваме се, че с нашето интервю и с безкрайната креативност на Чарли Клотски успяхме да предизвикаме вашето въображение и ви доказахме, че красотата се крие навсякъде. И че са нужни само очи, които да я видят.

бижута от компютърни платки

Можете да видите повече от бижута и аксесоари от Чарли Клотски, както и нейната  BitCoin Collection тук: byCharlieKlotski

Коментари

comments