Боян Йорданов или Bosilek

Боян ЙордановБоян Йорданов – Аналогов дизайнер, кирилски типограф и етно-илюстратор. Доста, нали? Сигурно не спи. Но как всъщност успява да се раздели между всичко това? Боян разказва, че с любовта и съавторството на хората около него е лесно.
„Изпитанията са най-любимите ми неодухотворени създания. Без изпитания човек става магаре. Пробвах – факт е. Трудностите са любимите спомени. Именно защото са се превърнали в такива.”

Графитите, скейта и китарите в парка

Израства в скромно семейство. С брат си нямат много играчки и често родителите им рисуват геройчета и истории, с които да се забавляват. Постепенно желанията им стават твърде много и стъпка по стъпка започва той да ги рисува.
„В училище не комуникирах много, но бързо съучениците ми започнаха да ме идентифицират с рисунките ми и това се превърна в моето общуване.
В гимназията всичко се промени. В Благоевград Математическата е мястото, където врят и кипят субкултури. Така се запознах с графитите, скейта и китарите в парка. Мраморните площади и бетонните стени бяха моето спасение от аномалиите на пубертета.”

Боян Йорданов

В търсене на красивото

Велико Търново се оказва негова неосъзната мечта. Една от най-красивите сгради в града се превръща в негов дом. В нея, с още 200 съмишленици, имат една обща кауза – да търсят красивото. Това е мястото, на което дължи топлите приятелства и големите уроци, разказва Боян.
„В момента се подвизавам като докторант в старопрестолния град след магистърска степен по триизмерна графика, но все така си оставам бакалавър по душа и пирински македонец по сърце.
Съдбата ми натри носа, като ми показа, че мнението ми за илюстрацията, като призвание за малцина, е нелепо. Смятах графичният дизайн за обетованата земя на твореца от 21 век. Така в продължение на 6 години. След това погледнах портфолиото си и видях 5 илюстрирани книги.”
В момента работи над комикс със собствен сценарии, съвместно с Grozen Ent., а само преди месец завършва първата си корица за чуждестранно издателство и то в Лондон. Така се сбъдват мечтите!

Боян Йорданов

Младият илюстратор съветва читателите да излязат под небето, да сътворят нещо с ръцете си, да преследват своя Смисъл. Не е нужно да е ясен или подробен. Напротив. Нека е несъвършен. Нека диша.
„Просто вървете и вижте какво ще се случи. Това е най-прекрасният начин да се отблагодарите за цялата любов, която е била и ще бъде адресирана във вашата пощенска кутия, наречена живот. Имате 4705 оправдания да си стъпите на краката и да запретнете ръкави. Другото е плява.

Боян Йорданов

Имате възможността да се насладите на още от изкуството на Боян Йорданов на неговата страница и портфолио.

Боян Йорданов

Коментари

comments