ВЕСУШИ В СТРАНАТА НА ЧУДЕСАТА

ВесушиЛъвове, кончета, птици, лисици се размотават безметежно по шноли, значки, картички, обици. Не, това не е метафора, а съвсем реално описание на света, в който живее Весела Кучева, известна и като Весуши.

Весуши

Родена в Плевен преди има – няма 26 години, понастоящем тя е студент в магистърска програма „Илюстрация” в Националната художествена академия. Споделя ни, че „е момиче, което обича да изработва красиви неща с ръцете си, да танцува и да се движи в буквален и преносен смисъл”, а ние не пропускаме да я попитаме и откъде идва псевдонимът й и разбираме, че като малка била наричана Весуши – круши от братовчед си.

Весуши

Весуши

Заниманията й с бижута започват отдавна, когато Весела посещава школата по керамика и грънчарство на Вяра Савова, която насърчава учениците си сами да изработват бижута и малки фигурки за подаръци, а не да купуват такива от магазините. Разбира се, би било грешно, ако останете с впечатлението, че дейността на Весуши се ограничава до изработването на красиви аксесоари – от ръцете й се раждат още ръчно рисувани картички, малки фигурки от различни материали, украса за различни празници (най-вече Коледа), илюстрации и корици на книги. Запитана за най-трудните и най-приятните елементи от работата си, Весела разказва: „Най-трудно е да балансираш между желанията на клиентите и това, което лично ти искаш да създадеш, така че да се получи резултат, който е вдъхновяващ и за двете страни. Най-приятно, лично за мен, е времето на самата изработка. Бих го сравнила с медитация или време на пълно спокойствие и едновременно с това – на концентрация, в което се чуствам свободна, а след това, когато погледна готовия резултат –  в повечето случаи и удовлетворена.

Весуши

Процесът

Творческият й процес, който често включва работата едновременно върху няколко неща, е прекъсван и динамичен. За фон в последно време при нея звучат аудио книги, които помагат на Весуши да се концентрира. „Обичам да работя с естествени материали най-вече с дърво, върху което рисувам с графични моливи и акрил. Харесват ми ярките и изразителни цветове, но обичам да експериментирам и с по-приглушени тонове в съчетание с някакъв по-експресивен цвят”.

Весуши

Весела е правила бижута за тематични базари, за фирми и различен тип заведения, а случайните срещи с непознати, носещи нейните творения, й показват, че работата й има смисъл, тъй като носи радост на хората. Занимавала се е още с изработка на костюми, някои от които за проекти на фотографа Ивайло Петров.

Весуши

Освен творческата страна на живота, Весуши обича още да тича, да се занимава със съвременен танц и контактна импровизация, да снима, да пише поезия в проза. А понякога дори пуска избрана от нея музика в столични барове (заедно с фотографа и DJ JoroAranjoro).

Весуши

Къде?

Произведенията на Весуши можете да откриете на фейсбук страницата Компот От Круши, в магазин „Синьото мече„, в галерия „ИА„, галериите „Лале“ и „Ела„, в магазин „Кьоше„, в „Дар за горене„, „Грибо“ и „Lightnouse.

Весуши Весуши Весуши

Коментари

comments