Габриела Григорова разкрива тайните на хенд мейд творчеството

Днес ще ви запозная с едно изящно и прецизно изкуство, което ще ви отвори много врати, за да промените своя свят от красота, скрит зад лудостта.

Кратка история на едно творчество, което краси света

Творецът съм аз, приятно ми е да се запознаем. Казвам се Габриела Григорова и в следващите няколко реда ще научите повече за изкуството на ръчната изработка. Ще откриете как се изработват бижута и ще надникнете скромно и потайно в моя свят. Ще ви представя как просто и лесно може да творите и да създавате своя свят от красота, като използвате единствено подръчни материали, които са лесни и достъпни за всяко едно домакинство. А понякога ситуацията ще бъде разглеждана под съвсем друг ъгъл и ще откривате, че стари и неизползваеми вещи, криещи се из ъглите на вашата къща, могат да бъдат превърнати в истински шедьоври на изкуството.

cover

Времето минава неусетно бързо. Стъпвайки с лека и нежна стъпка, то ни пренася в измерение на недопустимото, непозволеното и нереалното. Така се случи и при мен. Връщайки се назад, все още не мога да осъзная как тази малка частичка е преминала през мен. Всичко започна през май 2011-та г, когато съвсем случайно създадох първото си творение, а именно – понички. Да, на пръв поглед звучи адски налудничаво как така ще носите бижута под формата на понички, та не са ли те само за сладка и задоволяваща консумация. Оказва се, че имат и друго приложение. Малък, странен и привлекателен предмет от полимерна глина – материал, използван за изработката на фигурки, бижута, миниатюри и какви ли още не щуротии, които вашето съзнание може да сътвори.

DIY future project bracelet (1)

Не след дълго дойде и моето време, за да заблестя под прожекторната синя светлина на така наречения Facebook. Създадох страничката си под името GG Charms / Handmade Jewellery. Претърпях метаморфозата на популярността – хората започнаха да се интересуват от моите творения, започнаха да пишат, да поръчват и да подаряват, започнаха да се радват и да греят като истински слънца, благодарение на мен. Бях щастлива, да – чисто и просто щастлива. Не се нуждаех от нищо друго, това ми беше предостатъчно. Накратко: всичко продължи да се развива и до днес, когато вече 21-годишното малко момиченце от провинциалния град твори и създава истинско изкуство, създава любов, еуфория от цветове, нюанси, палитри и багри. Кристализира идеи, перспективи и мотиви за постигане на своите цели.

DIY future project bracelet (2)

Какви материали използвам аз и кои от тях ще имате възможността да откриете в следващите DO IT YOURSELF проекти, които подготвям?

 • Полимерна глина.

Материал, който ми дава възможността да творя с ръце и да създавам всякакви форми, тела, предмети и други. Прилича на детския моделин от миналото, но, за разлика от него, този материал се пече, доста по-качествен е и не се произвежда в България. Всеки творец, който работи и използва полимерната глина, знае тънкостите и вече е свикнал с нея, използва различни допълнителни материали, за да украси и декорира своите творения. Полимерната глина се отличава със здравина, ефектност, наситеност и гъвкавост. Удобна е за работа и за постигане на желаните резултати. Съвместима е с доста материали и се използва широко за изработката не само на бижута, но и за декорации на албуми, бутилки, часовници, тефтери, прибори и други. На българския пазар в момента се срещат едни от най-добрите марки като Sculpey и Fimo. Основно ще работим с тях.

 • Метал, метални орнаменти, декорации

Използвам лек метал, които е безвреден за хората, тъй като на първо място е сигурността на клиентите. Старая се да подбирам всичко в подходящи размери и форми, за да се хареса на всички и всеки да бъде доволен от качеството, което получава. Металът е покрит с пласт неръждавейка, който го предпазва от бъдещо потъмняване, и все пак не е препоръчително да се мокри. Металът идва под формата не само на синджири, метални елементи като висулки и мъниста, но също така под формата на тел, халки, накрайници, стопери и всички тези бижутерийни елементи, които са необходими за изработката на бижутата.

 • Текстил и текстилни шнурове

Третият основен елемент, който присъства в моята малка работилница, е текстилът, под формата на шнурове органза, велур, тюл, сатен и други. Избрах да работя с тези материали, защото за леки, удобни за оформяне и бързо се структурират и нагаждат към всички останали. Лесно се изрязват и залепят, не се късат, изработени са от висококачествени нишки, които не позволяват и слепване, раздърпване и накъсване.

 • Стъкло или стъклени елементи

Поредният красив елемент, използван в моите творения, е стъклото. Бижутерийно стъкло, трудно за счупване, нетърпимо за надраскане и устойчиво на температурни промени. Използва се като декорация на гривни, обеци и други типове аксесоари, съвместим е с полимерната глина. Има различни разновидности и широко приложение за декорация.

 • Изкуствени цветя, хартиени цветя, силиконови цветя, флорални мотиви и елементи

Продължаваме с един от най-любимите ми и най-често приложими в моите творения материали – флоралните елементи и цветята, които са доста нашумял и използван тренд в модните тенденции при аксесоарите. Аз обичам да залагам на нежното и красивото, затова не прилагам масивността и превземането на самото бижу. Използвам семпли и лесно различими елементи, изработени от хартия, бижутерийна гума и други. Най-често срещаният цвят – ако става дума за моя вкус – черното. За клиентите обаче се старая да има разнообразие – пепел от рози, бордо, тюркоаз, слонова кост, шампанско, сив металик, старо злато и т.н.

 • Естествени камъни, кристали и минерали за декорация

Последните, но в никакъв случай не на последно място по важност, са естествените камъни и скъпоценните кристали Сваровски, които са възможно най-красивите и приказни декорации за едно истинско бижу. Естествените камъни са широко разпространен елемент, но в съчетание с кристали, те създават собствена история, приказка, магия и вълшебство.

Recipes Ingridients for Handmade Jewellery

Вълшебни средства, с които си служа при изработката на бижута и които ще са ни необходими:

 • клещи накрайници
 • стопери ластик
 • корда топъл силикон
 • бижутерийско лепило
 • моментно лепило
 • халки
 • синджири
 • разделители
 • ножици
 • други

Разбира се, че това не е краят на историята. Това е началото на една приказка, която тепърва ще създаваме заедно. Отворете своето съзнание, вдишайте креативност и вдъхновение. Към всички съставки ще добавим и щипка любов, капка щастие и една чаена лъжичка усмихнато настроение. Първият проект, който може да очаквате, е DIY Floral Bracelet: Как сами да направим гривна от флорални елементи и цветя, подходяща за идващия пролетен сезон. Ще бъде възможно да я съчетаете с всеки един ваш тоалет, а що се отнася до овациите – този път ще ги получите съвсем заслужено, тъй като творецът ще сте самите вие.

25524

 

Коментари

comments