Дияна Нанева a.k.a FunctionalNeighbour за комикс артистите в България.

Дияна Нанева

Днес ще ви запознаем с една млада илюстраторка от Варна. В интернет може да сте я срещали като FunctionalNeighbour, но за creativU тя разкри не само истинското си име и бъдещите си творчески планове, но и някои от тънкостите в процеса на илюстриране. Също така даде няколко много полезни съвета към останали артисти, които са brave enough да преследват мечтите си.

Дияна Нанева

Нека ви представим Дияна Нанева, която, както тя самата обича да казва – общо взето рисува.

„Рисувам всякакви неща, но като че ли през последните години най-много от времето ми е заето с илюстрации и комикси, с различни самостоятелни и съвместни Дияна Наневапроекти.
Комикси харесвам от много малка, в гимназията си бях просто любител. Обичах да търся и да чета, а такъв тип творчество оставях само по учебните тетрадки и хвърчащи листчета – без особени претенции, без очаквания. Повече се занимавах с графика. Към края на гимназиалния живот започнах да участвам с кратки комикси в периодичното издание „Ко-миксер„, като малко по малко започнах дасе увличам по този начин на изразяване. Да си призная – научих доста неща в движение.
В последствие започнах все повече и повече да навлизам във freelance-а като илюстратор…на комикси предимно. Проектите са съвместни – аз рисувам, сценарият си е на писателя. Дизайнът на героите в повечето случаи е изцяло моя интерпретация на сценария. Успешен и завършен проект, който излезе през 2014-та, беше one-shot комиксът Final Derby, чийто сценарий принадлежи на Danny Djeljosevic. Комикс с такъв тип динамика и в подобна естетика не бях правила – беше си истинско предизвикателство.“

Дияна Нанева

По същото време издава свой личен комикс проект – изцяло авторският сборник с истории „Сезон за бягство„. Той съдържа няколко кратки откровения – на пръв поглед доста абстрактни, с известна доза поезия, всичките илюстрирани. Единствено в рисуването Дияна може да бъде напълно искрена и без каквито и да е скрупули, а когато книжката е още в процес на изработване, тя има най-много нужда от това. Нещата, свързани с направата и самото издаване, се учат в движение.

„Продължавам да работя в съвместни проекти. Единият от тях, чийто сценарист отново е Danny Djeljosevic, излиза периодично онлайн. Прилича на обикновена high-school история, но е придружена с много черен хумор и сатира. Комиксът се казва BigFuckingHammer и може да бъде открит на: www.bigfuckinghammer.com.“

Дияна Нанева

„Сезон за бягство“ няма да е единствената книжка, изцяло авторско дело. След като я завършва, започва да мисли за нови неща, върху които да работи. Все още е в начален етап, но в близките години планира още няколко проекта. Надява се да успее да осъществи и кратките, и по-дългите такива.

„Както споменах…повечето проекти имат някакво емоционално начало. Черпя вдъхновение най-много от реални истории от обкръжението и личния ми живот, от различни човешки терзания и детайли от заобикалящия свят. Стари къщи, градски птици, бездомни котки. Стремя се всичко да е напълно искрено…и без суета.“

Дияна Нанева

Последвайте Дияна Нанева на:

FunctionalIllustrations

spaska.deviantart

functionalneighbour.tumblr.com

Коментари

comments