Животът на блогърите – съвети за оцеляване.

Животът на блогърите - съвети за оцеляване.Не знаех, че сте толкова много, не знаех, че ви има. Оказва се, че блогърите в България са тиха, малка армия, ежедневно споделяща живота и интересите си, водена от заветната цел да изрази себе си.

Но щом са цяла армия, защо не се вдига шум? Въпрос без отговор.

Знам, че сред хората, които ще прочетат тази статия, ще има врели и кипели блогъри, други, които все още се чудят дали да стартират собствен блог, и трети, които редовно следят по няколко блога. Е, тази статия е за вас. Идеята и желанието ми беше да се свържа с едни от най-популярните блогъри в България и да ги помоля да споделят своя блогърски опит. Някои от тях го направиха и аз съм им изключително благодарна.

Тези блогъри дадоха ценни съвети, разказаха за трудностите и постиженията си. Надявам се статията “Животът на блогърите – съвети за оцеляване” да ви бъде интересна и полезна.

Милена01

#мода

Mimi’s fashion moments

Блогърството в момента е по-голямо и по-силно от всякога, със стотици нови блогове на различни теми и с различно съдържание, които се „раждат“ всеки ден. Освен че са един чудесен начин да представим своите мисли, усещането си за света, стила и уменията си, блоговете също така могат да ни отворят врати към изграждане на социални контакти, работа, партньорства с известни брандове и, разбира се – към нови приятелства. Но това никога не идва даром, а с много работа, компромиси и всеотдайност…

Едно от важните неща, с които всеки трябва да е наясно, създавайки собствен блог, е какво точно иска и очаква да му даде той – известност, самочувствие, кариера, задоволяване на его или просто забавление. Казвам това, за да не бъде голямо разочарованието, ако не се реализира мечтаното от вас, тъй като блогърството в България (на този етап от развитието му) все още е леко ограничено откъм „раздаване на благини„, а и не точно това е (по принцип) неговият смисъл.

Водещо в блогърството, без значение дали си автор или читател, е да изпитваш удоволствие и страст. И да можеш умело да канализираш творческата си енергия, защото всеки блогър, под една или друга форма, е и творец.

Аз лично всеки ден отделям от душата си ново количество любов и енергия, които да споделя в публикация с читателите си. И това зарежда и прави щастлива, преди всичко, мен самата.

Успешното функциониране на един блог отнема време! Моят съществува от 4 години, но истинското блогване, в цялата му прелест, започна преди година и половина. Преди това и аз не знаех какво правя.

Никога не се страхувайте да изразите или покажете това, което ви харесва. Универсално ръководство за стартиране и водене на успешен блог няма! Но все пак, трябва да има постоянство, творческа енергия и да се следва една линия от няколко правила…

 • Проучване

Направете списък на всички ваши любими блогове и отбележете нещата, които харесвате и не харесвате в тях. Така лесно ще се ориентирате какви точно искате да бъдат съдържанието и посланието на вашата „медия„.

 • Планиране

Планиране на съдържанието и изясняване на концепцията – много е важно да знаете в каква посока ще водите блога си. Не се лутайте из хиляди теми. Добре би било всички публикации да бъдат планирани предварително, поне седмица напред.

 • Социалните медии и популяризиране

Един добър начин да промотирате собствения блог е да се ангажира вниманието на повече хора чрез Twitter, Instagram, Facebook и Bloglovin. Задължително си направете и поддържайте страници или акаунти там.

 • Визия

Ако сте решили да бъдете истински блогър и да залагате на фото публикации, уместно е да инвестирате във фото техника.

Йоанна Павлова02

#lifestyle

healthyinspiration.eu

 

Решението да стартирам мой блог бе взето съвсем спонтанно, докато една прекрасна есенна вечер хапвах вкусна храна в компанията на приятелка. Неусетно той се превърна в

 • Моето кътче,

което всеки път ме кара да вярвам, че мечтите съществуват, за да бъдат сбъдвани. Движеща сила в моя живот е красотата във всичките й форми и това е моето вдъхновение. Дори когато става дума за храна – за мен храната си трябва да избираме така, както избираме хората около себе си, мислите си, дрехите си (ако си жена, хаха). Тези, уж ежедневни и незабележими неща говорят много за нас.

 • Трудностите

Едва в начален етап на развитие, блогът започна да ме учи на много неща. Едно от тях е, че трудностите са възможно най-хубавото нещо, което може да ти се случи. Смея да твърдя, че всеки път, когато срещам трудност, осъзнавам, че от преодоляването й ще се роди нещо дори още по-добро. Може би най-положителното нещо, което ми донесе създаването на блога, са хората, които срещам. Те са различни, интересни, позитивни и радващи се на живота.

При създаването на блог с такава тематика, основното предизвикателство пред мен бе възприятието на някои хора за вкуса и вида на здравословната храна. Получавайки толкова въпроси, споделяйки опит и успявайки да накарам хората да преоткрият този начин на живот, аз изпитвам истинско щастие. Днес съм повече от убедена, че взетото решение през онази есенна вечер бе правилният път към промяната на това възприятие.

Калина03

#мода

f-gal.com

„Модните блогъри ли? Те са режисьори… на красиво поднесени детайли от ежедневието, доказващи, че красотата действително се крие в малките, изчистени детайли, които сами по себе си носят изящество. Може би интересът и скритата любов към фотографията ме подтикнаха да кореспондирам със света посредством снимки, в които е закодирана толкова много информация.

Магията на блогърството се крие именно в това да носиш послания на света в красиви фотографии, които подаряват красота и запалват за живот. А хората имат нужда да бъдат запалени за живот и да съпреживяват емоции. Както и да обръщат повече внимание на силата и посланието на облеклото и да се научат да боравят с него.“

***Може да прочетете още за Калина и блога й в статията на creativU ДРУГАТА В МЕН. F-GAL.

Теми Панайотова04

#книги

writingisfunbooks.wordpress.com

 

След като хвърлих поглед на блога си, установих, че се занимавам с него повече от 3 години.

През 2015-та наистина взех нещата на сериозно и моето четене и писане ме запозна с много прекрасни хора, които, също като мен, са влюбени в книгите.

 • Страст

Днес вече не приемам четенето само като хоби, а като страст и призвание.

Четящите хора не сме малко, изобщо не сме. Доказателство за това са големият е брой страници за книги и групи за дискусии. Четящите хора не сме изчезващ вид!

Моят съвет към всички вас е да продължавате все така да изживявате приключения сред страниците на книгите и никога да не се отказвате от това да пишете (дори и да си мислите, че не ви бива).

 • Светът има нуждата от повече мислещи хора със собствено мнение.

Никога не се оставяйте някой да ви накара да се съмнявате във възможностите си или да се откажете от това, което ви носи радост.

Не спирайте да вдишвате миризмата на книгите. Разберете и усетете как с думите си можете да повлияете на много хора.

Четете!

Христиана Петкова05

#мода

petitemod.net

Блогът ми е плод на спонтанно и необмислено решение, появил се на бял свят благодарение на едно домашно в университета. Неочаквано, без всякакви планове и амбиции. Но, както всичко случайно в живота, блогърството се оказа нещо необикновено. Оказа се едно истинско приключение, извор на усмивки, удовлетворение и мотивация да бъда себе си.

Като цяло, поддържането на един блог изисква отговорност, постоянство и много работа. Всичко, което представям в него, е това, което съм аз в действителност. Но въпреки това се старая да се провокирам и да бъда различна.

Знам, че всеки следва собствена линия при избора си на дрехи, но винаги трябва да се експериментира. Друго, с което се опитвам да повлияя на последователите си, е това да изглеждат добре и в по-семпли дрехи. Не за първи път казвам, че не робувам на марки. Това се опитвам да демонстривам и в Petite Mod.

Нещото, което аз научих от блогърството, е: „Бъди себе си, вдъхновявай се от всичко и създавай красота около себе си.”

Глория ШуглеваGloria-Shugleva

#арт

creativu.org

 

Винаги ми е било интересно. Сега се чудя защо изобщо ми е отнело толкова години да събера кураж, а на съм започнала много по-рано.

Днес creativU е част от същността ми, смятам, че взетото решение да го създам бе 100% правилно. Да, creativU премина през доста перипетии, преди да стане това, което е.

 • Стойност

По лъжичка всеки ден. Нужно е постоянство и упоритост. Първоначално се стремях да публикувам всеки ден, за да натрупам интересен материал, но постепенно осъзнах, че не ежедневното писане прави един блог добър. Пишете всяка седмица. Пишете 2 пъти в месеца. Но когато го правите, стремете се съдържанието да е стойностно. За мен това е тайната на добрия блог.

Теди Миланова06

#мода

thebeautyinmylife.com/

 • Търпение

Банално, но факт – списването на блог ме научи на търпение. А също така – да бъда по- креативна, да търся вдъхновение навсякъде, да научавам нови неща и да изразявам мнението си свободно.

 • Блогът отнема време

Покрай работата и семейството, времето ми е кът, но при всяка възможнст гледам да правя хубави снимки, да напиша няколко реда, а след това да отнема и от времето на съпруга ми за мнение. От целия процес получавам удовлетворение, а когато натиснa бутона Publish и някой оцени това, което съм направила, щастието е пълно.

Благодарна съм, че чрез блога имам удоволствието всеки ден да се запознавам с нови талантливи, млади и умни хора. В тях намирам не само приятели, а и още поводи за вдъхновение.

С две думи – блогът е храна за ума и душата, която е толкова разнообразна, че апетитът не се губи, а само нараства.

Милена Иванова07

#кулинария

thetasteinlife.wordpress.com

Ето няколко от нещата, които научих през времето, посветено на списването на моя (кулинарен) блог и които мога да споделя.

Бъдете любопитни и нека възприятията ви винаги бъдат отворени за новото и за всички възможности, които ви заобикалят. Никога не знаете къде може да намерите вдъхновение.

 • Не се самоограничавайте, не се плашете от непознатото, бъдете готови да eкcпериментирате.

Отделяйте време на нещата, които обичате да правите. Винаги добавяйте по нещо от себе си и подхождайте с ентусиазъм и любов.

Denina Martin8

#мода

deninamartin.com

„Purely Me by Denina Martin ме научи да бъда самоуверена и ми даде поле да доразвия стила си.

 • Изграждане на креативността

Срещна ме с много страхотни хора. Научи ме да търпя критика и да се самокритикувам повече. Разбира се, освен да дава, блогването и взима. То краде много енергия и често ме вкарва в излишни шопинг разходи. А понякога цялата тази идея да показвам публично живота си, ми идва в повече. В такива мигове просто изключвам и си давам заслужена почивка. Да си блогър 365 дни в годината определено може да се окаже изморително.

Цветина Цекова9

#мода

cvetybaby.com

 • Начин на живот

Не знаех какво е блогърстването, дори не се бях интересувала, преди да създам моя блог, но след време то се превърна в начин на живот за мен. Какво ме кара да продължавам?! Връщането към по-стари публикации и сравняването им с новите, ми показва какво съм постигнала. Виждам, че човек винаги може да научи нещо ново и да се доусъвършенства. Стремя се всеки нов пост да е по-добър от стария.

Блогът ми даде два много ценни житейски урока.

 • Желание и амбиция

Човек, когато има желание и амбиция, с много труд и упоритост може да постигне всичко.

 • Ценни приятелства

Жертвите, които правим днес, рано или късно ще ни се отплатят! Блогът ми донесе безброй нови запознанства, научи ме да разбирам хората и да приемам, че всеки един от нас е уникален и различен. Щастливи сме тогава, когато се чувстваме добре такива, каквито сме, и не се нуждаем от нечие одобрение! Когато правиш нещо с любов, то няма какво да ти отнеме, може само да ти даде! За мен блогът наистина е едно от най-ценните неща, които съм създавала, но в даден момент от живота ми съм имала и ще имам други приоритети, така че понякога той остава на второ място. Моят съвет към читателите е да наредят своите приоритети и да ги следват, защото, колкото и да ни се иска да вършим много неща едновременно, няма как да сме добри във всички тях.

***Може да прочетете още за Цветина Цекова и блога й в статията на creativU „ВДЪХНОВЕНИЕ ЧЕРПЯ ОТ  СЕБЕ СИ” – ЦВЕТИНА ЦЕКОВА ОТ CVETYBABY. МОДЕН БЛОГЪР.

Това беше краят на “Животът на блогърите – съвети за оцеляване”, но темата със сигурност ще има продължение, тъй като е толкова обширна, че трудно може да се побере в една статия.

Ще се радвам да оставите своите мисли и съвети в коментарите отдолу.

Blog On

Коментари

comments