Историята на един дигитален илюстратор и дизайнер. Интервю със Златина Зарева.

Имаме възможността да ви запознаем с една невероятно талантлива и упорита личност.

Името й е Златина Зарева, а талантът й се простира в сферите на дизайна и дигиталната илюстрация.

Златина непрестанно преоткрива света по различен начин и експериментира с уменията си – нещо, което много ясно можем да видим в смелите й творби.

дигитален илюстратор и дизайнер

Как започна всичко

От малка чете много фентъзи и фантастика. В гимназията  случайно  открива сайта deviantart.com , където забелязва как хората правят „някакви странни неща“ със снимки. Тогава решава, че и тя иска да прави такива неща, за да може да изкарва наяве идеите, които се въртят в главата й. Така започва любовната й афера с фотошоп.

Работният процес при нея се характеризира с много проби и грешки, фотошоп до ранни зори и гледане на Хари Потър за фон.

дигитален илюстратор и дизайнер

Откъде „краде“ вдъхновение

„Вдъхновява ме всичко. Постоянно гледам сайтове, клипчета, музика, снимки, рисунки, сгради, хора, книги…има много неща, които могат да ме накарат да поискам да седна пред таблета.

Много голяма роля играе това да си заобиколен от хора, които да те вдъхновяват. Когато говориш с артисти, които са на по-високо ниво от теб, имаш две възможности – или да се сдухаш и да си кажеш: „Аз никога няма да съм толкова добър“ , или да превземеш нощните часове, да вложиш необходимото време и да се опитваш всеки ден да си една по-добра версия на това, което си бил на предишния.“

дигитален илюстратор и дизайнер

„Наскоро реших, че искам да се завърна към фотографията. Заради това, че има хора, чиито снимки ме карат да искам да пътувам и да живея. Ужасена съм от мисълта да споделям снимките си, тъй като мисля, че не съм на нужното ниво, но реших, че най-добрият начин да преодолея страха, е да си направя сайт и да действам. И така, последният ми проект е  little-pieces.org.“

дигитален илюстратор и дизайнер

„Не ми пука дали ще ме отрежат“

Това, което мои приятели са намирали за интересно при мен е, че когато реша, че искам нещо, не ми пука дали ще ме отрежат, или не. Това е, което повтарям на всички- по-добре е да напишеш един мейл и да ти кажат: „Не, мерси“, отколкото да си викаш: „Ама аз не ставам“.

Така намерих първата си работа, първия си стаж и агенцията, която ме представлява в момента в Ню Йорк (zlatinazareva)  – отваряш мейла и почваш да разпращаш портфолио и съобщения. Няма какво да седиш и да си чакаш някой да те открие.

дигитален илюстратор и дизайнер

Не трябва да ви е страх от провали.

Тя самата се бори с това постоянно, но е разбрала, че за да е успешен артист,  трябва просто да приеме факта, че даден експеримент може да завърши с тотален неуспех.

„Be the change you wish to see in the world.“

– Gandhi

дигитален илюстратор и дизайнер

„Човек трябва да води чрез примера си, а не чрез приказките си.“

дигитален илюстратор и дизайнер

Разгледайте още от творбите на Златина Зарева на:

zzdigitalartist

lestrim

Коментари

comments