ОТКРИВАНЕ на 20-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ПРЕЗ МАРТ!

 

И тази година СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ще предложи на българската публика най-доброто от българското и световно кино.

В София фестивалът ще се провете в рамките 10-20-31 март.

Програмата ще се състои от четрии конкурса – Международен, Балкански, Документален и Jameson за късометражни филми. Галите включват заглавия като „Каръл“, „Аномалиса“, „Теорема нула“, „Ма Ма“, „Бруклин“. Сред гостите са ТЕД КОЧЕВ, ТЕРИ ГИЛИЪМ и БЕЛА ТАР. Ретроспективи и на тримата легендарни режисьори стартират в Дома на киното още от 1 март!

12644865_10153871971420987_2349702193656471282_nОще информация за събитието може да откриете на официалният сайт на София Филм Фест или самото събитие във facebook.

А сега за откриващото заглавие:

Новият филм на Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” ще даде старт на фестивала на 10 март в Зала 1 на НДК.

Стартирал като проект от „София Мийтингс”, „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” на Иглика Трифонова даде заявка за сериозен успех още през 2011 година, когато спечели в рамките на кинофестивала в Кан наградата ScriptEast на името на легендарния полски кинорежисьор Кшищоф Кешловски. Световната премиера на филма се състоя през ноември 2015 година в конкурсната програма на международния фестивал „Black Nights” в Талин.

Копродукцията на България, Холандия и Швеция, създадена по действителен случай, е разказ за стойността на живота на малкия човек и за измеренията на човешкото достойнство.

„Това е действителен казус от трибунала в Хага, – обяснява режисьорката Иглика Трифонова. – История за едно съвременно жертвоприношение, защото до ден днешен цивилизацията съществува по този начин. Възможно е един човек да бъде принесен в жертва в името на големите идеали, голямото право. Това е история за малкия човек в центъра на мащабните политически събития и водовъртежи, а също така и за трудния и мъчителен път на Балканите към Запада.”

В главните роли

„Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” събира на снимачната площадка една от най-забележителните съвременни френски актриси Ромен Боранже, Самуел Фрьолер, Лабина Митевска, Нермина Лукач, Изудин Байрович и българските актьори Ованес Торосян и Красимир Доков.

march-2

Програмата на фестивала

Коментари

comments