Да бъдеш композитор и диригент. Интервю с Милен Апостолов.

Драги читатели, екипът на creativU най-гордо ви съобщава, че за първи път ще публикуваме статия за млад български диригент. Да, диригент. Колкото и невероятно да звучи, все още има млади таланти в България, които са достатъчно смели и влюбени в музиката, че да й се отдадат напълно.
Милен Апостолов

 

Нека ви представим Милен Апостолов, родом от Добрич. Едва на 23, той е завършил оперно-симфонично дирижиране и вече се изявява като успешен пианист, композитор и още милион неща.

Милен Апостолов

 

„Завършил съм композиция и оперно-симфонично дирижиране, но това далеч не се оказа единственото ми занимание в сферата на музиката. В момента експериментирам много със съчетаването на класически похвати и нови музикални звучности, свиря усилено на пиано, пиша музика за най-различни мултимедийни продукции и се старая да работя с възможно най-голям брой както музиканти, така и хора на изкуството, като цяло.“

Милен Апостолов

 

Пътят му до сегашните му занимания не е никак кратък. Започва да се занимава с музика за пръв път, когато е на четири-петгодишна годишна възраст. По средата на основното си образование престава да свири, което сега смята за грешка. Един ден решава да се занимава с електронна музика. И оттам се задълбочава дотолкова, че пак възстановява всичко и влиза в Музикалната академия.

Всеки концерт с оркестъра и всяка премиера на нова композиция са интересна история. Мисля, че като цяло си е интересно всеки ден да се събуждаш с мисълта, че се занимаваш с нещо толкова ценно, рядко и красиво.

Милен Апостолов

„Съветът ми към читателите е никога да не спират да са любопитни и да откриват. Вярно, много е изтъркана мисълта, че хората на изкуството са възрастни, които отказват да пораснат, но все повече я разбирам тази мисъл!! :) Затова бих казал: бъдете деца, радвайте се и усещайте, защото има твърде много хубави неща, които преминават под носа ни, без да ги видим, защото бързаме за “важна среща”. Мисля, че двете неща могат да се съчетаят.“

Милен Апостолов

Искам да преоткрия музиката. Има много забравено в миналото, което, представено и преосмислено, би могло да бъде, а всъщност направо си е, изключително актуално в днешно време. Много хора си мислят, че не харесват класическа музика, или пък остават предубедени към някоиформи на изкуството. В днешно време има толкова много начини да се изрази човек, че направо си е срамота да не се опиташ да еволюираш в нещо ново, стойностно, но и достъпно. Надявам се, че на читателите тепърва им предстои да се очароват от това, което съм им подготвил -както с оркестъра, така и в много по-различна светлина.

Музика звучи навсякъде и от всичко. Въпрос на вътрешна нагласа е да я чуеш и пресъздадеш на нотния лист.

Коментари

comments