Нестандартен. Креативен. Различен усет към апарата.

Тази седмица creativU ще ви представи един фотограф, който макар и млад, вече се отличава от колегите си с нестандартен, интересен и креативен начин на снимане ( тъкмо това търсим ние  :) нестандартното и креативното ).
Името му е Александър Костадинов и това, че все още има нужда да се представям го мотивира да продължава да се развива до толкова, че стилът му на работа да говори да се утвърди и да се запази като негов собствен.
„Моята страст е Фотографията. нищо друго не ми дава такaва свобода. свободата да се изразявам, да създавам и да градя самият себе си.
преживявам всяка снимка, обмислям детайлите, сънувам. Вдъхновя ли се, незабавно се отчуждавам и започвам да мисля.“
Александър Костадинов
„Понякога се снимам сам. Търся си места, където няма други хора. Най-често гори и изоставени постройки. Самият процес ме кара да се чувствам жив. Случвало ми се е с часове да се взирам в собствените си снимки и да ги анализирам. интересно е, преоткривам се.“
 
Започва да снимам преди около пет години, след като си втълпява, че за да стане фотограф,  трябва да притежава най-скъпата техника. Днес, определя апарата като бормашина.. Тялото е самата машина, а обективите са свредла. Общото между апарата и бормашината е това, че и двете са инструменти. Нищо повече. Същото е и във фотографията, не техниката е важна а самите ние, какво виждаме, какво чувстваме и най-важното; какво искаме другите да видят и да почувстват.
„Събирах пари доста време, докато се сдобих с първият си DSLR апарат, който до ден днешен не ме е изоставил. Нито аз него. Прекарах много дни с фотоапарата в ръце мечтаейки да правя снимки като тези от списанията, но най-трудното беше минало, вече имах от къде да започна. Започнах да чета, имах неутолим глад за знания. исках да съм по-добър от вчера, надпреварвах се със самият себе си. това ме мотивира и до днес. В стремежа си да науча повече заминах за Великобритания, там в ARTS university Bournemouth учих фотография, и едва тогава реално започнах да изграждам собственият си стил. Там преоткрих света.“
След като видяхте няколко от фотографиите на Александър, със сигурност сте забелязали, по какъв нестандартен начин използва фокус, цветове, композиция. Това не е често срещан стил на снимане в България. След неговите снимки няма да видите изтърканите “ красиво младо момиче/момче на бял фон, заснети с хубав апарат, чудесни снимки за профилни в facebook“.
Александър Костадинов
„Не познавам други ‘дипломирани’ фотографи, може би защото фотографията не може да се учи или преподава, всичко е усет. Но все още си спомням какво каза учителят ми след като курса приключи; “we are done here, now go and show the world how good you are“.“
Зад гърба си има една изложба, съвместно с ‘Фото клуб Плевен’ , няколко грамоти и купища удовлетворение.
Цялата ми работа можете да разгледате на неговата facebook  /  instagram страница или портфолио в  behance. CreativU няма възможност да ви покажа в една статия всичките му снимки, които определени си заслужава да видите, затова посетете линковете :) ако не друго, то поне ще видите интересни и креативни фотографии.

 

Коментари

comments