Радина Душкова: За първите стъпки в света на модата.

Някъде между роклите и обиците, между гумата и камъните, между черното и розовото откриваме Радина Душкова – едно от новите имена на българската креативна сцена.

23-годишната бургазлийка успешно завършва Националната художествена академия, специалност „Мода“, и понастоящем изучава магистратура в същото направление. В творческото й портфолио може да се открие почти всичко – рокли, поли, чанти, всякакви аксесоари. Не се ограничава откъм материали, цветове и тематики.

Радина ДушковаИнтересът й в тази сфера се заражда на съвсем крехка възраст: „Когато бях на шест, майка ми ми купуваше тетрадки с бели листа и пастели. Аз разделях всеки лист на две части, за да имам повече място, и рисувах по една зимна и една лятна дреха. После ходех да показвам на майка ми какво съм нарисувала. Неусетно, за ден – два, тетрадката свършваше и исках нова…”, разказва с усмивка Радина.

В по-зряла тя възраст се оказва „принудена” сама да създава аксесоарите си, тъй като, подобно на много тийнейджъри, преминава през по-бунтарски период, а бижутата с черепчета, шипове и пирамидки се оказват трудни за намиране в родния й град. Впоследствие открива, че всъщност това да създава неща с ръцете си, силно я привлича, и така се стига до пилотния й проект. Той е част от множество арт базари, носи името “Jewellery dReam” и е концентриран  върху дявола във всяка визия – бижутата.Радина Душкова

Работният процес при синеоката дама е динамичен и емоционален:

„Прилича малко на секс – започва на голяма маса, но завършва на пода, който остава разхвърлян. Обикновено  включва няколко чаши вино и хубава музика. Резултатът е удовлетворение и чувство на удоволствие.”

Както при повечето арт личности, в главата на Радина цари абсолютен творчески хаос, а вдъхновението я дебне отвсякъде – в емоциите й, в социалния й живот, сред случайните хора на улицата. Ако я видите да работи върху нещо, то обикновено за фон ще чуете джаз или ска музика.

Запитана за любопитна случка, Радина споделя: „Едно лято работех в Китен. Имахме семеен магазин за ръчна изработка и аз правех бижута. Един ден мина  местен фолк певец, който много хареса обеците ми, но съжаляваше, че няма дупки на ушите, за да ги носи. Два дни по – късно се върна с пробити уши и каза, че бил сънувал моите обеци и трябва да си купи. Избра си няколко чифта, но едните искаше да понатрупаме малко с разни неща… Попита ме дали може да ми помогне и седна при мен. Така заедно направихме обеците, както той си ги представяше, и ядохме карамелизирани бадеми”.

Радина Душкова

Извън сферата на модата, Радина Душкова е страстен танцьор на Буги Вуги танци. Често създава рокли и поли за своите танцови дружки, а преди време дори получава поръчка да ушие суинг рокли за представление в театър „София”.

В момента начинаещата дизайнерка обръща нова страница от модната си биография и започва да се концентрира върху един по-нестандартен стил, подходящ например за Анжелина Джоли в „Малифисент” или пък за някое интергалактическо ревю. Радина обещава скоро да разкрие повече подробности за актуалното си смело начинание, така че, както се казва, stay tuned!

Коментари

comments