София Диша|епизод 1|People of Sofia, Cyanoprom, Co- mixer, Krepej, Pollyline, Rocka coca, Ели Цонова

София Диша и аз с нея. Епизод 1.

Събота е. Знам, чеСофия диша е утре.

Знам го, защото много от участниците, кажи-речи всичките, които следя в онлайн пространството, споделиха събитието под наслов, че ще се изявят на него. Доста шум се вдигна през последните седмици. Как да не отида и да видя? Нали знаете творците се храним с очите.

Неделя е. Ден първи от културния фестивал София Диша.

Знам, че има много да се види, опита, снима и разкаже. Точно затова взимам износения си тефтер и камерата и се отправям към столичния център (или по-точно към ул. Иван Денкоглу”).

Отдалече се виждат цветни триъгълни флагчета, окачени по улиците, както и “пасажи” хора, доста от които чужденци.

giphy (3)

Ще се опитам да се абстрахирам от комерсиалното и да не обръщам внимание на брандовете, очевидно спонсори на събитието. Ще се фокусирам върху това по време на събитието да открия наистина интересни и автентични артисти, било то официално участващи или не.

giphy (2)

Между Берлин и София

Спирка първа е малка и импровизирана изложба на млада фотографка (любител-фотограф” – самата тя настоя да я нарека така, след като се запознахме). Името й е Ели Цонова. Тя се включи в общото дишане с фотографиите си “Между Берлин и София”

13243812_1064678303586751_7983561543013477871_o

dav
dav

Продължавам по тесните и пре-оживени улици и си мисля за иронията на това, че по време на София Диша изобщо не се диша. Тълпи от хора поддържат ленива неделнишка скорост и се наслаждават на сладолед, бира и изкуство.

#soСофия

Наближавам бяла шатра и нахилени хора, които се снимат в нея. People of Sofia с фотостудио на открито. Вижда се надпис “Разкажи историятa си”. Ще пропусна, но пък ще разкажа тяхната. People of Sofia е проект, в който фотографи споделят вдъхновението си чрез фотографии на случайни и не толкова случайни минувачи, които, освен портрета си, споделят и своята лична история.

dav

Направи си комикс

Следваща спирка е шатрата на Co-mixer, в която три усмихнати момичета ме подканват да си направя собствен комикс, като редя илюстрирани панели на бяла дъска.

dav
dav

mid_1

 

След като се запознах с илюстраторите и дизайнерите на проекта, разбрах, че Co-mixer дава възможност на млади комикс артист да се изявят, като им помага да публикуват свои комикси, без да ги ограничава в тема или тираж. Сред изложените комикси видях и такива на познати имена като Виктория Георгиева (Mouse) и Дияна Нанева (Functional Neighbour).

Krepej accessories

Продължавам бавно заедно с тълпата и модното гуру в мен засича нещо интересно – аксесоари и бижута от кожа. Авторите (ще ги нарека творци) бяха изложили цяла колекция футуристични красоти, които, смея да твърдя, грабваха вниманието на доста от минувачите (моето включително).

dav
dav

Pollyline studio

Докато съм на вълна аксесоари, се отправям към Pollyline Studio и Поли Сергеева, която, от своя страна, е на tech вълна. Това, с което се включи в София Диша”, бе серия експериментални бижута, изработени главно от гайки. Смело и доста ефектно.

dav
dav

13937803_1756578681262323_1702670245191643779_o

Rocka coca

Не знам колко от вас си падат по тениските с нестандартни надписи, но щандът на Rocka coca привлече моето внимание. 

Това, с което те се отличиха по време на фестивала за градска култура, бяха множество тениски с дизайнерски принтове

dav
dav

Напред към следващата спирка!

Отдалеч нещо синее. Хроничната ми носталгия по морето ми действа като магнит към въпросното синьо.

Cyanoprom

В основата на проекта стои онлайн платформа, чрез която екипът предлага ръчно изработени сини красоти. Едновременно с това се работи в посока развиването на тази платформа като образователен портал за Цианотипията (фотопроцес от XIX век), представящ нейната история, техническите и естетическите й особености.

giphy

Cyanoprom-cianopechat-tote-bag-pazar-chanta-eko-torba-magazinche-com-dizaynerska-unikat-handmade-humor-31

Това беше малък фрагмент от първия ден на София Диша, в който, както вече споменах, исках да се фокусирам върху нестандартното и некомерсиалното.

Следващия понеделник очаквайте review от втория ден на “София Диша”, защото, както знаете, тази година столицата ще диша през целия август.

Коментари

comments