„Стопаните на луната и слънцето“ – български проект в KICKSTARTER

Стопаните на луната и слънцетоНавярно сте чували за проекта „СТОПАНИТЕ НА ЛУНАТА И СЛЪНЦЕТО“, а ако не сте – неговата основна идея (която вече е далеч не само идея) е създаването на български комикс. Както знаете, България не е сред страните, които могат да се похвалят с богатата си колекция от комикси и анимации, но това не спира младата, амбициозна и явно упорита Рафаила Райкова. Едва на 22, тя е илюстраторът, който стои зад „СТОПАНИТЕ НА ЛУНАТА И СЛЪНЦЕТО“.

В тази статия тя ще ни разкаже повече за себе си, за проекта и за процеса на работа. Enjoy!
За разлика от миналия си живот (когато съм сигурна, че съм била египетска принцеса), в този реших да се занимавам с трудната задача да съм илюстратор в България.

Рафаила стига до тук много хъс и постоянство. Започва да рисува, когато е „с размерите на фъстък“. Рафаила твърди, че не помни точния момент, но помни как обожавала да размазва някакви цветни, забавни неща за рисуване по листовете. Това е било единственото време, в което не е говорела (явно е била приказливо дете )… По-късно тя завършва Художествената гимназия, а в момента й остава още една година в Художествената академия, специалност „Книга и печатна графика“.

Стопаните на луната и слънцето

И сега малко повече за проекта. От известно време Рафаила се занимава сериозно със самостоятелен комикс – “Стопаните на Луната и Слънцето“. Въпреки че знае, че това не е лесна задача, тя се заема да напише собствен сценарий и да го илюстрира в 80 страници. В началото не осъзнава размерите на работата, която предстои, но нейната най-голяма подкрепа е Сибила Коритарева, която – в качеството си на издател, успява да канализира енергията й в постоянство.

„Дълбоко под пръстта и камъните, под бетонните основи на блоковете, под останките от стари племена живеят Стопаните на тази земя. Те не са дошли Стопаните на луната и слънцетоотникъде… Те са тукашни така, както вековните дървета и дивите треви. Първоначално те са живеели отгоре. В последствие са започнали бавно да потъват надолу. Сега са в дълбините на Земята. Там те имат цял свят. Ние не ги виждаме. Не ги чуваме. Тропаме над главите им. Понякога изравяме по някоя странна останка, която гордо поставяме в музеите си… Те ни чуват, виждат ни и ни пазят. Но не се показват. При тях, в най-черни тъмници, са затворени най-страшните врагове на хората – Болестите, Злобата, Войната. Тъмниците са сигурни, вратите им – железни. Но понякога… стават грешки. Стават и голeми грешки, стават и малки…“

Стопаните на луната и слънцето

Повече информация за комикса „Стопаните“ можете да намерите на този специален адрес, водещ към платформата на Kickstarter – там, където в момента тече така важният за проекта едномесечен период, в който можем да финансираме триезичния печат и записа на CD, което ще бъде приложено в изданието.

Стопаните на луната и слънцетоА ако си запазите и бройка от романа, ще съм много щастлива, защото без Вашата помощ няма как да успея да отпечатам мечтата си на хартия. Благодаря ви!
Това, с което ние – българите, ще спечелим, когато създаваме изкуство, е гребането с пълни шепи от бездната на нашия фолклор, история и традиции. Когато започнах да пиша сценария си, реших, че ще е грехота, ако не облека героите с български носии и ако не разкажа за древната София и нейните съкровища, признати за най-старите в цял свят. Народът ни е невероятно интересен – със своите караконджули, самодиви и нестинарки. Повече от всеки друг! Но първите, които трябва да разберат това, сме си самите ние.

Рафаила се вдъхновява от позитивните коментари (така че оставете мнението си под статията), дивата музика, хип-хоп танците, миризмата на току-що отпечатана книга, музиката на „Оратница“, редици илюстратори и комикс художници като Майк Минола, Eвгени Томов, Ребека Дютремер, Иван Коритарев и т.н. Също така – от най-близките си хора и от най-добрия си приятел на света – Габриел (играещ ролята на убийствено искрен критик, в 110% от времето).

kickstarter.com
– краудфъндинг кампания за финансиране на комикс романа;

grozenentertainment.com – Грозен Ент.;

kitaiskamoneta – профилът ми – в Behance;

rafaila.raicova – FB профилът на Рафаила Райкова.

Малко за „СТОПАНИТЕ НА ЛУНАТА И СЛЪНЦЕТО“:

„Една много човешка, топла, необичайна и вълшебна история, разказана с илюстративен мотив и фолклорен привкус… И странно как – облечена в костюма на Стопаните на луната и слънцетосъвременен комикс, със съвременни персонажи и уникално създадена атмосфера, наситена с „българско. За да подсили така приятното впечатление, авторката Рафаила Райкова се е постарала да се компилира с четирима музиканти, до един – вълшебници! Групата „Оратница“ й предоставя възможността да използва тяхна оригинална мелодия, за да озвучи проекта си и да потопи публиката в магията на българския фолклор и бит…
Обемът на изданието – цели 80 страници, изпълнени с интригуващата съдба на двама забързани млади хора, които нямат време да се видят в общия си дом, но споделят тайна съдба и дълг, без да знаят, че са заедно по пътя – гарантира поне два часа удоволствие и задължително спиране на времето! За да засили приятното изживяване, авторката добавя и една кратка бонус история, допълваща основния разказ.“

Комикс-романът на „Грозен Ентертейнмънт“ стартира на американската платформа за финансиране Кикстартър!
Ако искате да се сдобиете с него, както и с купчина готини съкровища и яки рисунки по комикса, можете да го направите СЕГА!
Разполагате с по-малко от 25 дни!

kickstarter.com/thekeepers

Коментари

comments