Тhe Coconut Tribe – кокос, скулптура, култура, шамани

spirit 1

Кокос. Скулптура. Култура. Шамани.

Така представени, тези думи не могат да бъдат свързани и разбрани. Петър Недялков млад етно музикант и скулптор, обаче намира креативен начин да съчетае всички тях в произведение на изкуството.

„Занимавам се с много неща, но основните ми интереси са музиката и скулптурата. От няколко години свиря на различни етно инструменти, които са част от историята на различни народи. Това ме доведе до по-примитивните култури, до началото на изкуството.“

hunter 1

Първичните скулптури на човешкото лице и ритъмът в племенната музика са нещата, които са основно вдъхновение в работата на Петър. По този начин стартира и проектът Тhe Coconut Tribe. Първата си скулптура на човешко лице, изработено от кокос и глина, Петър създава през 2014 година. Скоро след това се ражда и идеята да продължи и да развива това племе от кокосови войни. Първата творба, която прави, е вдъхновена от еквадорското племе Шуар. Използва техни традиционни окраски на лицето с червена боя, а идеята за кокоса е изцяло негово дело.

„Така се сетих за ритуала „Цанца“, който вòйните на Шуар са практикували. В основата му стои смаляването на човешките глави и превръщането им в трофеи – нещо, което ме вдъхнови да представя този народ под някаква интересна арт форма. По този начин се родиха „Ловецът“, „Войнът“, „Шаманът“ и „Дух“, като последната представлява лице в подготовка за страховития ритуал.“

Всяка творба, която създава, носи собствен характер и дух. Част от ефекта може да се види с поставянето на димяща пръчица във вътрешността на кокоса.

Тhe Coconut Tribe

The Coconut Tribe продължава да расте, като чрез всяка следваща глава Петър Недялков показва различни моменти от живота в племето. Посланието му е да се обърнем към примитивното, да се върнем към малките неща, които ни доближават до природата.

„Всичко си има цел и животът е път, който не свършва с нас.“

Още за Петър Недялков и проекта The Coconut Tribe ще отриете на неговата страница fb/coconuttribe.bg .

Коментари

comments