Яна Каишева за вдъхновението, коралите и триколките

Яна Каишева
Яна Каишева,
родом от Шумен, но израснала в София, е посветила творческата си енергия на керамиката. И по-конкретно на дизайнерските съдове, бижута, декорации и всякакви цветни парченца изкуство.

Яна успява да стигне до сегашните си успехи в творческата сфера благодарение на силното си желание за развитие и на безрезервната си любов към глината.

Яна Каишева

Интересното е, че когато ни запознаваха с глината в часовете по скулптура и керамика в гимназията, аз изобщо не харесах този предмет и бях сигурна, че няма да се запиша да го изучавам по-сериозно. Казах си:„Никога няма да се занимавам с керамика, толкова е неприятно ръцете ти да са омазани с глина.“

Две години по-късно, след като неведнъж бях наблюдавала какви пластики правеха горните класове в часовете по керамика, аз се влюбих. Оттогава не съм спирала да обичам това, което правя. След като завърших специалност “Керамика” в профилираната гимназия за изобразителни изкуства “Проф. Николай Райнов”, продължих като бакалавър със същата специалност в НХА, където завърших и магистратура.

Яна Каишева

Вдъхновението дебне отвсякъде

Накъдето и да се обърнеш, можеш да видиш красотата. Обичам природата и пътешествията, така че в свободното си време съм навън, споделя Яна.

Тя прекарва две години извън ателието си, тъй като пътува из Азия и Етиопия. Там пред очите й се разкриват много интересни неща, от които тя се вдъхновява за две теми в изкуството си: “Корали” и “Триколки”. Малко по малко тя започва да пресъздава формите им в лампи, чаши, свещници и кутии.

Яна Каишева Яна Каишева

В момента Яна работи над следващата си идея, информацията за която засега ще запазя в тайна, Само ще кажа, че стискам палци съвсем скоро да я представи в самостоятелна изложба.

Яна Каишева

Oще за Яна Каишева ще откриете на www.ianakaisheva.com

 

Коментари

comments